Session 22: Decimal- addition & subtraction
|
Session Title |
Decimal- addition & subtraction |
|
Objective |
|
|
Topics |
|
|
Materials required |
|
|
Methodology |
Guided practice with real-life problem solving |
|
Session Duration |
90 minutes |
Introduction Activity (30 minutes):
Decimal Price Tag Game(15 minutes)
Purpose: Activate prior knowledge and build context.
Setup:
Bring 5–6 small classroom items (e.g., pencil, eraser, notebook).
Label each with a price tag (e.g., $0.75, $1.20, $2.50, etc.).
Instructions:
Give each student or group a “shopping budget” (e.g., $5.00).
Ask them to “buy” 2–3 items and calculate the total cost and change from $5.00.
Discuss answers and write sample calculations on the board.
Transition:
"To shop smart, you need to be able to add and subtract decimal prices correctly. Today, we’ll learn how to do that like pros!”
2. Concept Teaching (15 minutes)
A. Place Value Review:
B. Key Concept:
Demonstration:
4.2
+ 1.35
------
5.55
Explain the importance of matching decimal places.
Repeat with subtraction:
5.00
- 2.45
------
2.55
Guided
Main practice:Activity (40 minutes)
(20 minutes)
Addition
1.3.25 + 4.75
Answer: 8.00
2. 5.6 + 2.85
Answer: 8.45
3. 7.4 + 3.19
Answer: 10.59
4. 0.78 + 6.22
Answer: 7.00
5. 9.03 + 1.97
Answer: 11.00
6. 2.45 + 8.55
Answer: 11.00
7. 4.68 + 5.32
Answer: 10.00
8. 6.125 + 3.875
Answer: 10.00
9. 10.5 + 7.25
Answer: 17.75
10. 12.01 + 3.99
Answer: 16.00
Substraction
1. 6.75 – 3.25
Answer: 3.50
2. 9.8 – 4.56
Answer: 5.24
3. 7.6 – 2.39
Answer: 5.21
4. 8.25 – 5.18
Answer: 3.07
5. 10.4 – 6.73
Answer: 3.67
6. 5.85 – 2.4
Answer: 3.45
7. 6.5 – 3.25
Answer: 3.25
8. 15.02 – 9.67
Answer: 5.35
9. 11.6 – 4.9
Answer: 6.7
10. 12.45 – 7.99
Answer: 4.46
Addition word problems (3020 minutes)
Addition
1. Shopping Problem
2. Distance Travelled
3. Total Time Spent
Subtraction
4. Total Cost
A sandwich costs $4.50, and a drink costs $2.80. What is the total cost of both items?
Answer: $4.50 + $2.80 = $7.30
5. Weight of Fruits
Anna bought 1.25 kg of apples and 2.75 kg of oranges. How much fruit did she buy in total?
Answer: 1.25 + 2.75 = 4.00 kg
Subtraction Word Problems: 25 mimin
1. Money Spent
2. Time Left
3. Distance Remaining
Review Questions
Follow up tasks (10 minutes)
4. Weight Loss
Samantha started her diet weighing 160.5 pounds. After two weeks, she weighs 155.25 pounds. How much weight has she lost?
Answer: 160.5 – 155.25 = 5.25 pounds
5. Decimal Puzzle Match 15 min
Form students into teams of 5.
Activity: Prepare cards with problems on one card and answers on another. Mix them up, and students must match each problem to the correct answer.
Problems (cut these into individual cards):
1. 3.25 + 1.75
2. 6.4 – 2.15
3. 5.85 + 4.15
4. 9.1 – 3.6
5. 7.35 + 2.65
6. 10.5 – 7.25
7. 8.75 + 1.25
8. 12.6 – 4.8
9. 2.5 + 5.5
10. 11.9 – 6.45
Answers (cut and mix up):
A. 5.00
B. 4.25
C. 6.15
D. 9.00
E. 7.7
F. 8.75
G. 7.50
H. 9.00
I. 3.25
J. 9.2
The first team to correct will win.
Expected learning outcome
Knowledge Building:
- By the end of the lesson, students will be able to:
- Add and subtract decimal numbers accurately.
- Align decimals correctly.
- Solve real-life word problems involving decimals
Skills Building: